Οι εργασίες αυτές εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Τίτλος μαθήματος
Θέμα εργασίας
Χειμερινό εξάμηνο 2018-2019
Διπλωματική εργασία
Κοινωνικά κινήματα στα χρόνια της Παγκόσμιας Κοινωνίας των Δικτύων: Μορφές δράσης, αξιακές πλαισιώσεις, πολιτικό περιεχόμενο.

Το κύριο ερώτημα αυτού του κειμένου είναι οι τρόποι με τους οποίους επιδρά η εξέλιξη της τεχνολογίας και κυρίως της ψηφιακής τεχνολογίας και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στα κοινωνικά κινήματα. Η κύρια συζήτηση στην υπάρχουσα βιβλιογραφία αφορά την επίδραση της διάδοσης της χρήσης του Internet στην οργάνωση και στα ρεπερτόρια δράσης των κοινωνικών κινημάτων. Σε αυτό το κείμενο υποστηρίζουμε ότι η επίδραση αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το (τεχνικό) επίπεδο, αλλά εκτείνεται και σε άλλα επίπεδα όπως οι συλλογικές ταυτότητες, οι αξιακές πλαισιώσεις και το πολιτικό περιεχόμενο των κοινωνικών κινημάτων, εκφράζοντας βαθύτερες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές τις οποίες αποδίδουμε σε δύο βασικά αλληλοσυμπληρούμενα χαρακτηριστικά των σύγχρονων κοινωνιών: την Παγκόσμια Κοινωνία των Δικτύων και τη Μεταδημοκρατία.
Καθώς ο ρόλος των ΤΠΕ γίνεται όλο και πιο σημαντικός τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής μέσα από τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, οι σχέσεις εξουσίας αναδιατάσσονται και αναδύονται νέοι εξωκοινωνικοί θεσμοί και πόλοι εξουσίας. Τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να λειτουργήσουν σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο, διατηρώντας πολλά παλαιότερα χαρακτηριστικά, παρουσιάζει ωστόσο σημαντικές διαφορές οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την εμφάνιση νέων κινηματικών δρώντων και μορφών συλλογικής δράσης. Θέλοντας να αποφύγουμε την εννοιολογική υπερέκταση του όρου «κοινωνικό κίνημα», χωρίς όμως να αποκλείσουμε από τη μελέτη μας τους παραπάνω συλλογικούς δρώντες, καταγράφουμε τους τύπους αυτούς της συλλογικής δράσης και παρουσιάζουμε ένα σύστημα παραμέτρων το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση των παραπάνω αλλαγών στη συλλογική δράση. Στη συνέχεια εξετάζουμε μια σειρά περιπτώσεων οι οποίες επιλέχτηκαν με στόχο να αναδείξουν την επίδραση της ΠΚτΔ και των μεταδημοκρατικών φαινομένων στη συλλογική δράση, αλλά και να καλύψουν όσο το δυνατόν πληρέστερα την κλίμακα των φαινομένων συλλογικής δράσης.
Η εξέταση αυτών των περιπτώσεων μας δείχνει ότι η τεχνική του καπιταλισμού έχει εξελιχθεί με τη βοήθεια της ΠΚτΔ σε αυτό που ονομάζουμε «η τεχνική της μεταδημοκρατίας», διαψεύδοντας έτσι την υπεραισιόδοξη οπτική η οποία εκλαμβάνει την εξέλιξη της τεχνολογίας ως έναν παράγοντα χειραφέτησης και εκδημοκρατισμού. Οι θετικές επιδράσεις της τεχνολογίας στη συλλογική δράση αφορούν κυρίως το τεχνικό επίπεδο της επικοινωνίας και της οργάνωσης. Οι αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες εκφράζονται με την ενδυνάμωση των μεταδημοκρατικών φαινομένων και θεσμών, παρουσιάζουν νέες προκλήσεις για τα κοινωνικά κινήματα. Η επίδραση της τεχνικής της μεταδημοκρατίας στα κοινωνικά κινήματα και τη συλλογική δράση οδηγεί στην εμφάνιση νέων αξιακών πλαισιώσεων και νέων αιτημάτων, καθώς και σε νέες μορφές κινητοποίησης, οργάνωσης και δράσης που συνυπάρχουν με τις παλαιότερες και οι οποίες, ως απάντηση στις πολυεπίπεδες μορφές εξουσίας της μεταδημοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης, δημιουργούν ένα πολυεπίπεδο κινηματικό δίκτυο το οποίο συνδέει μια μεγάλη ποικιλία μορφών συλλογικής δράσης και εκτείνεται σε όλη την κλίμακα από το τοπικό ως το διεθνές.
Εαρινό εξάμηνο 2018
Σοσιαλδημοκρατία και Ριζοσπαστική Αριστερά: ιστορική προσέγγιση, σύγχρονες τάσεις
Το ερώτημα της εργατικής ταυτότητας

Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε αυτό το κείμενο είναι το εξής: τι σημαίνει εργατική ταυτότητα, είτε ως αναλυτικό εργαλείο είτε ως κοινωνικό φαινόμενο, στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία;
Μέσα από μια προσπάθεια ορισμού της έννοιας «εργατική ταυτότητα», εξετάζονται οι απόψεις περί αποδυνάμωσης ή κατακερματισμού της εργατικής ταυτότητας, καθώς και οι ισχυρισμοί περί παρακμής της εργατικής τάξης και αχρήστευσης της έννοιας αυτής ως αναλυτικού εργαλείου.
Παγκοσμιοποίηση, δημοκρατία και κοινωνικά κινήματα (Ευρώπη, 21ος αιώνας)
Το πρόβλημα της κινηματικής δράσης στη Μεταδημοκρατία της Παγκόσμιας Κοινωνίας των Δικτύων

Στο κείμενο αυτό εξετάζουμε την κινηματική δράση με βάση ένα θεωρητικό πλαίσιο το οποίο συνίσταται από δύο φαινόμενα τα οποία συνυπάρχουν ιστορικά και συνδέονται εννοιολογικά, τη μεταδημοκρατία και την Παγκόσμια Κοινωνία των Δικτύων. Ασχολούμαστε με την κινηματική δράση η οποία χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και κυρίως το Internet ως οργανωτικό μέσο, αλλά και έχει το Internet και τις νέες τεχνολογίες ως αντικείμενό της. Εξετάζουμε κατά πόσο κινήματα και δράσεις που αφορούν θέματα που αναδύθηκαν μέσα στο νέο κοινωνικό πλαίσιο της μεταδημοκρατίας της Παγκόσμιας Κοινωνίας των Δικτύων είναι ή θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα νέο κοινωνικό κίνημα. Τέλος, διαπιστώνουμε ένα πρόβλημα με δύο όψεις στην κινηματική δράση στο παραπάνω κοινωνικό πλαίσιο.
Εμπειρική Πολιτική Ανάλυση: Κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα σε συγκριτική προοπτική
Οι παράγοντες τοποθέτησης στον άξονα αριστερά-δεξιά

Η εργασία αυτή εξετάζει σε ποιο βαθμό η τοποθέτηση στον άξονα αριστεράς-δεξιάς αντανακλά συγκεκριμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στα άκρα του πολιτικού φάσματος του ευρωπαϊκού χώρου και συγκεκριμένα σε δύο κομματικές οικογένειες, τη ριζοσπαστική λαϊκή δεξιά και τη ριζοσπαστική αριστερά, οι οποίες παρουσιάζουν σύμφωνα με τη θεωρία συγκεκριμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.
Χειμερινό εξάμηνο 2017-2018
Πολιτική και Τεχνική: Διαστάσεις, αντιφάσεις, προοπτικές
Νέες μορφές εξουσίας στην Παγκόσμια Κοινωνία των Δικτύων: Σημεία Διεπαφής

Η εργασία αυτή εξετάζει τη σημασία των σημείων διεπαφής με τα ψηφιακά δίκτυα ως μέσα άσκησης εξουσίας και τις νέες μορφές άσκησης εξουσίας που αντιπροσωπεύουν, τους νέους πόλους εξουσίας που αναδύονται γύρω από αυτά αλλά και το νέο πεδίο σύγκρουσης που διαμορφώνεται. Μια προσπάθεια χαρτογράφησης των αλλαγών που η διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή επιφέρει στους τρόπους που διαμορφώνονται οι σχέσεις εξουσίας.
Συγκρουσιακή πολιτική, συλλογική δράση, κοινωνικά κινήματα
Η περίπτωση του Κινήματος Ελεύθερου Λογισμικού

Το Κίνημα Ελεύθερου Λογισμικού έχει ως βασικό στόχο την υπεράσπιση της ελευθερίας των χρηστών υπολογιστικών συστημάτων. Αυτή η εργασία εξετάζει το Κίνημα Ελεύθερου Λογισμικού στο θεωρητικό πλαίσιο της συγκρουσιακής πολιτικής και των κοινωνικών κινημάτων.
Δεξιός λαϊκισμός και εξτρεμισμός στην Ελλάδα: Η κληρονομιά της δεκαετίας του '60, μεταπολίτευση, οικονομική κρίση
Η συνύπαρξη της ακροδεξιάς ρητορικής με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) στο ελληνικό web

Η εργασία αυτή εξετάζει τη συνύπαρξη ακροδεξιάς ρητορικής με θεωρίες συνωμοσίας, διαστρέβλωση της ιστορίας και ψευδείς ειδήσεις σε ελληνικούς ιστότοπους.
Επικοινωνία: theodore στο grcrun11 τελεία gr



Εργασίες ΕΑΠ




Άδεια Creative Commons
Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές .